Skip to the main content

Gerard ziet een spel

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ‘online’ verslag heb gedaan van clubavonden of andere bridgeactiviteiten, maar op instigatie van Gerard moet het er toch maar eens weer van komen.

Gerard werd getriggerd door spel 24 op de APIH-clubavond van 27 oktober jl.

Paren, niemand kwetsbaar. Je zit als noord in de 2e hand. West opent 1♠️. Bij Gerard aan tafel ging het bieden verder met doublet door noord, 2♣️ (gealerteerd, iets Drury-achtigs, meestal 3-kaart schoppen met een invite of beter), zuid past, west 3♣️, je past, 4♠️ – pas – pas en je mag weer. Het is paren, dus doublet vonden Renze en Rinus. Nu nog even de goede start vinden. Dat lukte aan geen van beide tafels. Als je probeert vier topslagen mee te nemen wordt ♥️A afgetroefd door de leider en heeft deze daarna 10 slagen.

Die topslagen hebben geen haast, want je komt vanzelf een keer aan slag, dus je komt uit met troef. In dummy verschijnt:

De leider neemt de troefstart in de hand en speelt een kleine ruiten op. Pakken of zakken? De enige manier om het spel down te krijgen is ♦️A opstappen en weer troef in te spelen!

Dit was het hele spel:

De leider kan de 2e ronde troef op tafel nemen, incasseert ♦️H en steekt met een ingetroefde harten over naar de hand om de felbegeerde introever in ruiten te maken. Noord moet nog steeds op zijn tellen passen, de situatie is nu:

Spel 24

W/-

♠️9
♥️A109
♦️-
♣️AH3
♠️AH
♥️-
♦️-
♣️V10764
        N
  W    O
        Z
♠️-
♥️HVB54
♦️-
♣️J2
♠️-
♥️76
♦️VB
♣️985

De leider speelt ♣️B uit dummy, die noord moet duiken! De volgende klaveren neemt noord wel en een kleine harten na plakt de leider in dummy. De leider kan dan niet voorkomen dat ♥️A of ♠️9 de 4e slag voor de verdediging wordt.

Fascinerend spel. Zelfs ‘even kijken’ met ♣️H in slag 1 is al fataal voor de verdediging. Gerard heeft het spel ook aan een drietal 1D-spelers van Zeerob voorgelegd. Resultaat: twee keer troefstart, maar vervolgens werd in slag twee ♦️A niet genomen. Zo zie je maar weer, te hoog bieden wordt lang niet altijd afgestraft.

Het spel werd aan nog twee andere tafels gespeeld, een keer 3♠️ +1 door west en een verrassende 1SAx C door noord. Kennelijk volgde noord 1SA, oost doublet en allen pas. Als oost niet met een ♥️-plaatje start zijn er zomaar zeven slagen voor de leider omdat west na vijf keer schoppen geen harten kan terugspelen ;)

©Henk van Doren 8 november 2021

Andere artikelen
Matthijs en Jelle geslacht door provinciaal doublet.

Matthijs en Jelle geslacht door provinciaal doublet.

Na zijn succesvolle promotie naar de meesterklasse paren stapte Matthijs op de fiets naar Roden om...

03/05/2022 - Jelle
Studenten beginnerscursus

Studenten beginnerscursus

Woensdag 27 oktober 19:30 in de Walrus beginnen we weer met een bridge jeugd / studenten / postdoc...

07/10/2021 - Jelle Rienstra

Proefnummer 100

(Vermoedelijke) Verschijningsdatum: 29-01-1991   Proefnummer 100-1 Proefnummer 100-2 ...

30/09/2021 - Sjaak Kempe